Žene snimaju 2011.

24. izložba članica Fotokluba Zagreb

U utorak 8. ožujka 2011. s početkom u 19 sati, otvorenje je izložbe fotografija Žene snimaju 2011. Izložba će biti otvorena u prostorijama Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III, Zagreb. Izložba ostaje otvorena do 18.03.

1. Nagrada: Ptice slobodne © Lea Bogović

Nagređene autorice:

1. nagrada: Lea Bogović - Ptice slobodne
2. nagrada: Helena Cuculić - Gondolijer
2. nagrada: Iva Korenčić - Ostavljena
3. nagrada: Maja Hrnjak - Maksimir
3. nagrada: Iva Lednicki - Umjetnost
3. nagrada: Jelena - Pildek Bundek 260211-4

2. Nagrada: Ostavljena © Iva Korenčić

O izložbi - izvadak iz kataloga

Ne bi li potaknuo što veći broj žena da se uključe u rad kluba i svoja viđenja izraze kroz fotografiju tadašnji predsjednik Fotokluba Zagreb Đuro Griesbach početkom 70-ih godina osniva žensku sekciju. Već 1973. godine tako ženske članice priređuje svoju prvu izložbu pod nazivom Žene snimaju. Izložba je priređena u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena – 8. ožujka, a ta tradicija nastavila se sve do konca osamdesetih godina kad je aktivnost ženske sekcije zamrla. Tek nakon stanke od osam godina, 1996. godine, ženska sekcija priređuje svoju izložbu s posvetom pokretaču Đuri Griesbachu.

2. Nagrada: Gondolijer © Helena Cuculić

Početak 21. stoljeća donio je pravu revoluciju u fotografiji, ali i izuzetnu aktivnost našeg kluba - naglo raste broj članova kluba, među kojima prednjače upravo članice pa se pod vodstvom fotografkinje Slavke Pavić, nakon ponovne stanke, 2003. godine obnavlja ženska skupna izložba - ona je u početku bienalnog karaktera, a od 2007. godine izložbe "Žene snimaju" priređuju se svake godine. Osim toga, uvedena je i novost od 22. izložbe od kada, pored promotivnog, ima i natjecateljski karakter.

3. Nagrada: Bundek 260211-4 © Jelena Pildek

Iako je, ovogodišnja 24. po redu izložba „Žene snimaju“ po načinu organizacije i prezentacije najboljih fotografija slična prethodnim, ona je ipak posebna po novim izazovima i predstavlja novi impuls u radu i djelovanju kluba. Bez obzira na različitosti i posebnosti u radovima sudionica izložbe, među njima ima zajedničkih značajki u kojima uočavamo poseban stil fotografije, koji se već nekoliko godina njeguje u Fotoklubu Zagreb. Tom zajedništvu u stvaranju i njegovanju klupske fotografije doprinose i razni oblici fotografskog obrazovanja i učenja: od tečajeva, fotoradionica, razgovora i kritike fotografije i drugih oblika učenja.

3. Nagrada: Umjetnost © Iva Ledenicki

Na Natječaj Fotokluba Zagreb se javilo 55 autorica sa 192 fotografije. Od prispjelih radova stručni žiri - Damir Tiljak, Neda Rački i Valentina Bunić - izabrao je 60 fotografija od 40 autorica, od kojih je dodijelio šest nagrada i pet pohvala.

3. Nagrada: Maksimir © Maja Hrnjak

Nagrađeni radovi se odvajaju i ističu od ostalih radova prije svega po estetskim vrijednostima, tehničkoj perfekciji pri snimanju, obradi i izradi fotografija, kao i tankoćutnosti izraza i visoke likovne kulture svake autorice.

Vinko Šebrek

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 08.03.2011.